Mutek Galerie

Wanneer u besluit Mutek te steunen doormiddel van een schenking van €1.000,- of meer mag u als tegenprestatie een van de onderstaande kunstwerken uit kiezen

Amsterdamse School pendule

Biche Bleu vaas Charles Catteau

Muller Freres tafellamp

Nieuwe Kunst klokkenstel

.

Art Nouveau pendule

Mooie bronzen Art Nouveau pendule uit circa 1910. De wijze waarop deze pendule is opgebouwd komt overeen met de klokken die vervaardigd zijn door de firma Lenzkirch. Helaas is er geen signatuur aanwezig die dit bevestigt.

De pendule is voorzien van een 8 daags verenuurwerk en verkeert in goede en werkende staat.

Degué luster

.

Arnhemsche Fayencefabriek pendule

Prachtige zeldzame Art Nouveau klok uit 1915. Dit model klok werd ontworpen door de bekende keramist Klaas Vet. Klaas Vet werkte rond 1900 bij Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda en daarna bij Plateelbakkerij De Distel te Amsterdam waar hij experimenteerde met matte glazuren. In 1903 richtte hij in Purmerend samen met zijn broer Jacob Plateelbakkerij Jb Vet & Co op. In 1906 brandde het bedrijf af waarna zij in 1907 de Arnhemsche Fayencefabriek oprichtten waar deze klok is vervaardigd. Het decor van deze klok ‘Gelri’ is vermoedelijk ontworpen door Willem Hartgring. De pendule is in perfecte staat en is voorzien van een goedlopend uurwerk van Franse makelij.

Hettier et Vincent tafellamp

.

Mooie Art Deco tafellamp uit circa 1925. De smeedijzeren voet is vervaardigd bij het precieuze Maison Hettier et Vincent. Deze firma is in 1920 opgericht en was aanvankelijk gevestigd aan de Rue de Turenne 10 in Parijs. In 1929 werd er een precieuze winkel geopend op het beroemde Place des Vosges. Hettier et Vincent produceerde verlichting van de hoogste kwaliteit, gericht op de Parijse bovenklasse. Voor de glazen onderdelen werkten ze veelal samen met Verrerie des Hanots, beter bekend als Verlys. Het glazen lampenkapje is vervaardigd bij Muller Frères. De tafellamp verkeert in goed werkende staat en is 31 cm hoog.

Schneider lamp

Schneider tafellamp uit circa 1920. De glazen kappen zijn vervaardigd bij Schneider. Schneider et Cie werd in 1913 opgericht door Charles Schneider. Charles Schneider (1881-1953) werd geboren in de regio Elzas-Lotharingen. Toen dat gebied in 1871 na de oorlog met Duitsland werd geannexeerd door Duitsland verhuisde de familie Schneider naar Nancy. In Nancy kreeg Charles zijn glasopleiding bij Daum. De Art Nouveau periode was toen in volle bloei. In maart 1913 kochten Charles en zijn broer Ernest een glasfabriek in Epinay-sur Seine, ten noorden van Parijs. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak in 1914 werden Charles en Ernest opgeroepen voor militaire dienst en prompt lag de productie van hun glas stil. In 1917 had de regering behoefte aan medisch glaswerk en mochten de broers de ovens weer opstarten. Na de oorlog kregen de broers Schneider gelegenheid om artistiek glas te blazen. Charles Schneider was de enige ontwerper van de fabriek. De modellen werden onder zijn supervisie gemaakt. De decoratie op de vazen van bloemen en planten was geïnspireerd door de Art Nouveau, maar de stijl en de kleur kondigde een nieuwe periode aan: Art Deco. De productie was in tweeën gesplitst en had dan ook twee verschillende signaturen: Schneider en Le Verre Français. Schneider glas is meestal zonder versiering, maar met felle kleuren (het vuurwerk in glas) en de vazen kunnen bijzondere vormen hebben. Le Verre Français glas is meestal geëtst met bloemen of dieren en de vormen van de vazen zijn wat behoudender. De Schneider glasfabriek exporteerde grote hoeveelheden glas naar Noord- en Zuid-Amerika. Toen in 1929 de aandelenbeurs in New York crashte, werd ook Schneider zwaar getroffen. De productie viel stil en de ovens werden in 1931 gedoofd. In 1938 ging de Schneider glasfabriek failliet en zo kwam er een einde aan de meest kleurrijke fabricatie van Art Deco glas. De lamp verkeert in goed werkende staat en is circa 46 cm hoog.

Muller Freres luster

Degué hanglamp

Muller Freres luster

.